Ska man rusta sig för sämre tider?

 

Hur ser egentligen det ekonomiska läget ut i Sverige och hur ska man agera för att ta hand om sin ekonomi? Ska man binda lånen, investera i aktier eller köpa guld för alla sina pengar? Tyvärr finns det inga enkla svar på dessa frågor. Även experterna är oense. Här ska vi gå igenom hur vi själva ser på Sveriges ekonomi och hur vi har valt att agera utifrån det. Våra slutsatser är nog inte särskilt kontroversiella, men kanske tycker ni att vi är lite extrema som faktiskt förändrar vårt liv ganska radikalt utifrån vad vi tror om det ekonomiska läget.

Bara pensionsfonden är kvar

Vi har sålt av vårt innehav i våra gemensamma fonder som gått ganska bra i flera år nu. Det enda sparande vi satsar på just nu är till pensionen. Då vi är i 30-årsåldern kommer det att dröja så många år innan det dags att gå i pension att mer än en lågkonjunktur kommer att ha blåst över innan dess. Vi hör inte till de dysterkvistar som tror att vi är på väg mot global regression som på allvar hotar det kapitalistiska systemet, men vi är beredda på en tillfälligt men ganska djup lågkonjunktur. Liknande den vi hade 2009.

Vi har kontaktat en mäklare

När vi blev ihop bodde vi i varsin hyresrätt och vi tog ett ganska stort lån för att ha råd med den trea i Linnéstaden i Göteborg som vi köpte 2004. Sedan dess har vi amorterat så mycket vi kunnat på lånet och lägenheten har även stigit mycket i värde. Så mycket att vi bestämt oss för att kassera in vinsten, trots att vi trivs bra. Planen är att istället köpa en tvåa i ett område där priserna inte stigit så mycket och heller inte kommer att falla så dramatiskt när lågkonjunkturen kommer. Den lägenheten kommer vi att kunna betala för utan att behöva låna alls. På sikt ser vår ekonomi bra riktigt ut, men just nu tittar vi på lån med förmånliga villkor eftersom vi vill pimpa lägenheten innan det är dags för visning och har bundit allt vårt sparkapital i våra pensionsfonder där de inte är åtkomliga.

Vi sitter lugnt i båten

Förr eller senare kommer det en ny lågkonjunktur, så är det ju tyvärr. Vi är fast anställda och jobbar på kommunen så vi behöver inte oroa oss för att bli av med jobben. Om vi lyckas med bostadsförsäljningen så ser vi egentligen bara möjligheter i det rådande ekonomiska läget. Det vi är mest osäkra på är om vi ska låna till en ny bostad efter att vi sålt den gamla, eller om vi ska betala med våra egna pengar. Just nu lutar det alltså mot den senare strategin, det går ju alltid att belåna en bostad i efterhand om man behöver och om räntorna förblir låga!