Varför är det så dyrt att leva som singel?

 

Ett enkelt svar på frågan i rubriken är att singlar är ensamma om utgifter som par delar på. I den här texten ska vi titta på när detta är som mest kännbart och på om det går att göra något åt det.

Boendekostnaden är ett stort problem för singlar

Boendet är en sådan där grej som blir mycket billigare när man är två. Det kan visserligen behövas ett större och dyrare boende, men det är ju också att man får mer kvadratmeter för pengarna som ett par än en trångbodd storstadssingel. Boendekostnaden brukar vara den enskilt största utgiftsposten i de flesta svenska hushåll och många är faktiskt tvungna att fortsätta bo hemma hos föräldrarna tills de hittar någon att dela boendekostnaderna med. Att kunna köpa en lägenhet eller ett hus kan vara en dröm som är svår att uppnå för någon som bor ensam. I ett par finns det oftast två inkomster och det ökar chansen att få ett bolån.

Många kostnader som har med boende att göra är en singel också ensam om. Jag talar om sådant som el, vatten, avlopp, internet och försäkringar. Kanske kan du dela kostnaden för internet med en granne?

Räkna med högre matkostnader

Man äter väl knappast mer för att man är singel? Hur kan det det då bli dyrare? Att laga flera portioner kostar nästan alltid mindre per portion än när man bara lagar mat till en person. Det handlar mycket om att det är vanligare att köpa storpack i större hushåll och det tjänar man mycket på i längden. Som singel vill man naturligtvis inte att maten ska bli dålig innan man ätit upp den, och därför kan man vara tvungen att köpa en liten och lite dyrare bit ost än när flera personer äter av den. Så långt som det är möjligt bör man ändå, som singel, att försöka handla och laga mat på samma sätt som de flesta gör en i familj. Laga fler portioner och frys in, köp storpack av allt utom färskvaror. Gå inte ut och ät bara för att det är tråkigt att laga mat till enbart dig själv.

Det är dyrare att resa som ensamstående

I vissa länder är det ganska ovanligt att gå ut och äta själv. Man bli lite diskriminerad på många restauranger där de flesta rätterna bygger på att det är två personer som beställer. Att då be om en halv portion, som är lagom för en person, brukar kosta extra om det ens är möjligt. Att enkelrum är dyrare än dubbelrum, per person, är en annan faktor som gör det dyrare att resa som singel. Att hyra bil och åka taxi kostar naturligtvis mer om du inte har någon att dela kostnaden med.

Är det någonsin bra, rent ekonomiskt, att vara singel?

Om man som singel burit kostnaden av att ha ett bolån utan någon att dela det med, kan det kännas rätt skönt att sälja en fastighet och ensam kunna inkassera vinsten. I ensamhushåll behöver man heller inte ta ekonomisk hänsyn, utan man bestämmer helt själv hur alla pengar ska användas. Om du är en person som tidigare varit i en relation där du hängt med på partnerns aktiviteter utan att vara så intresserad kan du faktiskt få mer över som singel. Par som separerar går också en jobbig tid till mötes när vi talar om ekonomi. Hur delar man upp ett hem som man ägt tillsammans med någon annan? Det är också en fördel, rent ekonomiskt, att vara singel utan barn jämfört med att ha barn i en parrelation.