Att ha bil som singel

 

Familjer samåker naturligtvis så ofta de kan och brukar även dela på vad en bil kostar i inköp. De flesta singlar bär själva den ganska stora kostnad som det innebär att köpa, och sedan äga en bil. I den här texten ska vi titta på några av de alternativ som faktiskt finns idag, åtminstone för singlar som lever stadsliv och som har tillgång till god lokaltrafik.

Jämför kostnaden för bilen med vad det kostar att åka taxi

Det är inte bara att köra bilen som kostar om du dessutom har svårt att hitta billig parkering just där du bor, och behöver ha en dyr försäkring. Då kan det vara dags att fundera över vad det skulle kosta att istället välja kollektivtrafik till vardags och sedan taxi eller hyrbil vid behov. Många blir förvånade när de räknar på det och kommer fram till att det senare alternativet faktiskt är klart billigast. Inte minst nu när appen Uber, på vissa håll i Sverige, innebär att vi fått ytterligare ett bra alternativ när det gäller billiga resor. Du kanske inte är riktigt lika fri som när du äger din egen bil, men att slippa däckbyten, parkering och underhåll är en annan form av frihet som du kanske kommer att uppskatta lika mycket.

Äg en bil med andra

En bilpool kan vara en bra lösning om du har tillgång till en nära din bostad. Det innebär att flera personer gemensamt förfogar över och förvaltar ett antal bilar. Det är naturligtvis billigare än att äga en bil själv, och är dessutom ett miljövänligt val eftersom det är så resurskrävande att tillverka bilar.

Samåk och dela kostnaderna

Det finns flera hemsidor, appar och grupper på Facebook som förmedlar samåkning. Det innebär billigare resor för alla, och bilar används på ett mer effektivt sätt istället för när vägarna är fulla av bilar med bara en passagerare. Kanske kan du även göra upp om samåkning med en kompis eller granne. Antingen för resorna du gör i vardagen eller lite speciella tillfällen. Att samåka i samband med att ni storhandlar kan till exempel vara en riktigt bra idé.

Om du bestämmer dig för att du trots allt vill äga en egen bil kan du givetvis också spara pengar på att själv erbjuda samåkning. Överväg också att ha bilen avställd under vintermånaderna, då spara du in på försäkringen.